bol.com: Gelijkwaardig partnerschap door communicatie

Op bol.com kun je niet alleen producten van bol.com zelf kopen, maar ook van meer dan 20.000 andere winkeliers. De communicatie met deze ondernemers verliep voorheen nogal eenzijdig vanuit bol.com via een online platform dat ‘zakelijk verkopen’ heette. De inhoud van deze site had veel weg van een handleiding: saaie, soms zelfs taaie teksten zonder afbeeldingen of illustraties. Alles klopte, behalve het hart.

Dat terwijl mede dankzij deze externe verkopers het bol.com assortiment steeds verder uitbreidde en de verkoopcijfers alsmaar groeiden. Het winkelplatform zag het belang van samenwerking steeds beter in en concludeerde dat de zakelijke handleiding vervangen moest worden door een andere, rijkere en gelijkwaardige manier van communiceren.

Kaliber ontwikkelde de B2B communicatiestrategie met het doel om bol.com en de ondernemers dichter bij elkaar te laten komen en samen op te laten trekken, zowel online als offline. Daar hoorde een contentplatform bij met verhalen van ondernemers, tips en trucs bij het verkopen, manieren om met elkaar in contact te komen en kennis te delen. En voor droge how-to-info maakten we vanaf nu levendige animatievideo’s.

Mijn rollen binnen dit account: concept, copy, creatieve begeleiding videoproductie en verslaglegging partnerevents.

Deze animatie heb ik gemaakt met Misha Heesakkers (design en illustratie) en Remko Tielemans (motion design).